Van egy szuper vállalkozási ötleted, amit nyereségtermelőnek gondolsz.

De valóban tudsz-e majd annyi bevételt termelni, amelyből Neked végül ténylegesen nyereséged is marad a zsebedben?

Ugye Te is érzed, hogy ebben a mondatban több olyan fogalom is van, amely a vállalkozáshoz erősen kapcsolódik!

A vállalkozásoddal jó esetben bevételt termelsz. És vannak költségeid, hogy fenntarts egy működő rendszert. Ha ezeket kifizetted, még mindig marad elviekben nyereség, amit leadózol és már el is költheted!

Ebben a cikkben a vállalkozáshoz kapcsolható legtipikusabb költségekről lesz szó érintőlegesen. Mielőtt bármibe kezdesz, nézz szét, kérj több árajánlatot és számolj!

Remélhetőleg azzal kezded a vállalkozói életed, hogy terveztél. Mondhatjuk, hogy e nélkül halálra van ítélve a legremekebb pénztermelő ötlet is.

Egy vállalkozás piszok drága. És nagyon fáj, hogy mindenki, minden ponton tartja a markát. Ez van. Pont azért kell átgondolni előre mire számíthatsz.

Vállalkozás megalakulás költsége

Vállalkozás megalakulás költsége

A költségeid nagyban függnek attól, hogy milyen vállalkozási formában gondolkodsz. Ez lehet egy cég, vagy egyéni vállalkozás.

Egyéni vállalkozást alapítani ingyenes és gyors!

A cég alapításának költségei annál nagyobb minél nagyobb, tőkeerősebb cégben gondolkodsz.

A cég alapításához viszont ügyvédre is szükséged lesz.

A legegyszerűbb cégforma a betéti társaság, legalább egy beltaggal és kültaggal. Minimális tőkével meg lehet alapítani. Ügyvéddel, iratokkal pár százezer Ft-ból megvan.

Kft-t alapítani minimum 3 M Ft tőkével lehet+ ügyvédi és eljárási költségek, amik szintén pár százezer Ft-ot tesznek ki.

Kapcsolódó költségek a működéshez

Vannak a vállalkozásodnak fix költségei. Ezek olyan költségek, melyet akkor is fizetned kell, ha nem termeltél bevételt.

Adók

Ez a választott adózási módtól függ. Éppen ezért érdemes az elején szakemberrel átbeszélni és kiválasztani az adózási módot. Az adóoptimalizálással adót takaríthatsz meg.

Katás egyéni vállalkozó. 

Mi a kata?

A kisadózó vállalkozások tételes adója, vagyis a kata.

A katát választhatja egyéni vállalkozó, egyéni cég, kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság, kizárólag magánszemély taggal rendelkező közkereseti társaság és ügyvédi iroda.

Tudnivalók

Bejelentkezés

A tevékenységét év közben kezdő vállalkozás a kata választásának bejelentését a NAV-hoz a webes ügysegéden keresztül való bejelentkezéssel egyidejűleg teljesítheted.

Ilyenkor az adóalanyiság a vállalkozás nyilvántartásba vételének napjával, vagy a létesítő okirat ellenjegyzésének napjával jön létre, ha ez az előbbitől korábbi időpont.

A már működő adózók év közben is választhatják a katát az adat- és változásbejelentő nyomtatványon (’T101E), ha a feltételeknek megfelelnek.

Az adóalanyiság a választás bejelentését követő hónap első napjával jön létre. A kata választásának nem akadálya az sem, ha a vállalkozás az adóévre az Szja tv. szerinti átalányadózást választotta.

Adómérték, adófizetés

A kisadózó vállalkozásnak a főállású kisadózó után havi 50 ezer, a nem főállású kisadózó után havi 25 ezer forint tételes adót kell fizetnie.

Ha a kisadózó vállalkozás úgy nyilatkozott, hogy magasabb összegű tételes adót fizet, akkor a fizetendő adó összege minden megkezdett naptári hónapra 75 ezer forint.

A bejelentett kisadózók után minden megkezdett naptári hónapra a tételes adó egészét kell megfizetni, a tételes adó arányosítása nem lehetséges.

Közterhek

A katát jogszerűen választó kisadózó vállalkozások és kisadózók mentesülnek az alábbi közterhekkel kapcsolatos kötelezettségek alól:

  • a vállalkozói személyi jövedelemadó és vállalkozói osztalékalap utáni adó vagy átalányadó megállapítása, bevallása és megfizetése;
  •  társasági adó megállapítása, bevallása és megfizetése;
  •  a személyi jövedelemadó és a járulékok megállapítása, bevallása és megfizetése;
  •  szociális hozzájárulási adó, valamint a szakképzési hozzájárulás megállapítása, bevallása és megfizetése.

A kisadózóként bejelentett személyek után fizetendő, a társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettséget is kiváltó közteherfizetést a Katv-ben meghatározottak szerint kell teljesíteni.

(Forrás: https://nav.gov.hu/ado/kata)

Könyvelő

Szinte bizonyos, hogy szükséged lesz könyvelőre (ez alól bizonyos esetekben a legegyszerűbb ügymenetet folytató katás egyéni vállalkozók lehetnek kivételek)

A könyvelés havidíjas szolgáltatás. Függ a tevékenységtől, számlák számától, külföldi ügyletektől.

Számlázóprogram költsége

Számlázóprogram költsége

A két legnagyobb számlázóprogramot szoktam javasolni az ügyfeleimnek.

Egy egyszemélyes kis katás vállalkozás jól elvan a free számlacsomagokkal is. De ha már szeretnél automatizálást, vagy összetettebb dolgokra is használod a számlázóprogramot, kell előfizetés. Pár ezer Ft-ra számíthatsz.

Bérköltség

Ha a vállalkozásod fejlődik, előbb-utóbb alkalmazottat veszel fel. Ez jelenti a legnagyobb költséget vállalkozásodnak. Nemcsak a bruttó fizetéssel kell kalkulálnod, hanem a hozzá kapcsolódó adókkal is. (szja, TB, szocho)

Aztán vannak azok a költségek, melyekről Te döntesz, hogy mennyit költesz rájuk.

Marketing költségek

Az utóbbi időkben riasztó mértékben nőttek. Elég csak a hirdetési költségekre gondolni.

De olyan nagy a marketingzaj, hogy a vevők szinte biztos akkor találnak meg, ha a szemük elé kerülsz valahogyan. Az ajánlás is jó módszer lehet, de azt gondolom nem elég.

Egy jó weboldal pedig már szinte elengedhetetlen, akár webshoppal kombinálva.

Szintén 200-300 ezer Feletti összegről beszélhetünk.

A marketing egy olyan összetett rendszer, aminek minden elemét megtanulni nagyon sok időbe telik.

Kezdő mikro-vállallkozóként valószínűleg ezt az utat fogod választani: magad menedzseled a social media felületeket, írod a cikkeidet, követed és tanulod a marketingirányzatokat.

Ez az elején rendben is van. Később, ha szintet szeretnél lépni, jó, ha ezeket a marketinggel kapcsolatos területeteket egy marketing szakemberre bízod. Nekünk Bakó Krisztián online marketing specialista van segítségünkre. 

Nekünk Bakó Krisztián online marketing specialista van segítségünkre. 

A marketing költségek a pár tízezertől a csillagos égig bármekkora összeget jelenthetnek. Sok mindentől függ!

Kiszervezés költsége

Ha segítségre van szükséged, de nem akarsz alkalmazottat felvenni, ki is szervezheted a feladataid egy részét. A virtuális asszisztensek világát éljük most! Szerteágazó tapasztalattal és óra vagy projektdíjjal várnak, lehet válogatni. (3-4 ezer Ft-os óradíjjal kalkulálj)

Képzések/továbbképzések/szakkönyvek

Szinte minden szakterület olyan gyorsan fejlődik és változik, hogy lépést kell tartani vele. Ha jó szakember szeretnél lenni és nem rutinból lenyomni a dolgokat, akkor biztos, hogy évente többször kell áldoznod ezekre.

Előfizetések

Ezek lehetnek jogtiszta szoftverek, klubok, tagságok, tanulói csoportok, amik szintén a vállalkozásod vagy önmagad fejlesztéséhez kellenek.

Láthatod, ahhoz, hogy a költségeid kitermeld, sokkal több bevételre kell szert tenned, mint amire először gondoltál.

Érhetnek meglepetések, ha nem tervezel előre. Minden vállalkozásindítási konzultációnál megkérdezem, mennyi bevétellel számol. Kevesen tudják a választ.

Ahhoz, hogy a vállalkozásod kezdeti szakaszát túléld, azt szoktam javasolni, hogy legalább 6 havi pénzt tegyél félre költségekre és a megélhetésedre (nem egyszerű feladat).

Nincs olyan, hogy tőke nélkül kezdesz vállalkozásba!

Még mielőtt belevágnál, beszéljünk egy vállalkozásindítási konzultáción: 06 30 493 3303